sov godt

Her er sikkert mange der kender den dårlige samvittighed der sniger sig ind på een, hvis man har en hverdag hvor man ikke absolut skal tidlig ud af fjerene. En to tre, så er formiddagen sovet væk og alle de ting man skulle nå, kan man skyde en hvid pil efter. Men med lidt selvdisciplin og nogle gode råd til at gribe sagen/sengen rigtig an, så kan det sagtens lykkedes, at få lidt mere ud af dagen.

1. Hav en god grund til at stå tidligt op

Man står ikke bare tidligt op, for at lave ingen ting. Planlæg noget at bruge den ekstra tid til. Daglige gøre mål, træning, yoga eller opvasken. Det er også her man bagefter har en følelse af at man får lidt ekstra ud af dagen. Ting og gøremål man måske ikke ville have nået ellers, og som giver god samvittighed, motivation og velvære resten af dagen.

2. Ti minutter af gangen

Hvis du er vant til at vågne kl. 9, og fra den ene dag til den anden vil lave den rutine om, og vågne kl. 8, så grib det rigtigt og humant an. Start med at vågne ti minutter tidligere. Næste dag så 20 minutter, så 30 minutter. Det indstiller din krop sig på, og det bliver dermed nemmere at komme i mål.

3. Tidligere i seng

Hvis du vil tidligere op, så må du også tidligere i seng. Din krop har stadig brug for den samme hvile tid. Din krop vil så naturligvis også være tidligere udhvilet. En god fingerregel er 8 timers søvn hver nat. Nogle har brug for mere, andre for mindre.

I min tid som restauratør havde jeg brug for en del mere søvn i løbet af ugen, for simpelthen at være frisk og oplagt til to dage med fysisk hårdt nattearbejde. Min krop fungerede ikke særlig godt med det, og var som regel en zombie til om tirsdagen. Kunne uden problem sove ti timer om natten. Men da jeg så stoppede med natte arbejde, kom min rytme stille og roligt tilbage, og sikke et overskud man opnår ved at sove om natten! Nu kan jeg uden problem nøjes med 6-8 timers søvn. Vil så sig,e at tager jeg et par dage med kun 6 timers søvn, så bider det mig bagi. Men det bliver der hurtigt rettet op på, med en god nats søvn efterfølgende.

4. Lys

Noget der virkelig giver en god søvn, er et helt mørkelagt sove værelse. Jeg ELSKER vores mørke lilla gardiner, som dækker vores vindue helt. Vores nuværende soverværelse ligger mod øst og vi har al mulighed for at lade lyset slippe ind, men nej det kommer ikke ind. FØR vi vågner altså. Men når man så ønsker at stå tidligt op, er det vigtigt at lade lyset komme ind. Det er med til at vække ens krop og sind. Naturligt sollys hjælper kroppen til at producere D-vitamin og booster dit serotonin niveau i kroppen og det er med til at gøre dig glad i låget.

Vinteren og de korte dage er lidt en udfordring. Det er mørkt når man træder ind på sit arbejde/studie, og mørkt når man er færdig. Det er ikke meget glæde man får at solen i denne tid. Men syntes nu alligevel den tid er hyggelig. Især juletiden gør det lidt mere humant med alle de smukke lys.

5. Placering af vækkeuret

HA! Den kender vi vidst alle! Det der med at det er sååååå nemt at få trykket SNOOZE på vækkeuret, mens man stadig ligger i den bedste fosterstillling i sin seng. Argh! Og den kan virkelig være en dræber. Kan da uden problem snooze en time væk.. Indtil min samvittighed vinder. Endnu værre er, når jeg får slukket vækkeuret helt, og falder i den bedste og dybeste søvn. Og vågner ALT for sent med et spjæt, og får en røv start på dagen! Men det er der selvfølgelig gode råd og tricks for. Stil dit vækkeur i den modsatte ende af soveværelset! Det fortryder man selvfølgelig når det ringer, og den lune dyne har et godt tag i een. Men når man nu alligevel er oppe og ude af dynen, så er det bare med at fortsætte ud på vadeværelset, og gribe tandbørsten.

6. Drik et glas vand

Start din dag med et stort glas vand, og gør din krop parat til dagens opgaver. Efter 8 timers søvn uden vand, gør at din krop har brug for at blive hydreret, og dit valg af morgenmad bliver automatisk en smule klogere, inden du foræder dig i diverse sukkerholdige morgenmads produkter.

7. Red din seng

Når nu dit vækkeur har halet dig ud af sengen, og du har været en tur på badeværelset. Så er det dæleme fristende at springe tilbage i sengen. Det kan du gøre lidt mindre attraktivt ved at rede din seng med umage. Det lukker ligesom det kapitel, og får dig videre med dagens gøre mål. Du er vel ikke interesseret i at skulle rede sengen to gange 😉

Håber du fik lidt inspiration her. Ellers så bare få dig en baby. Så er det nemlig slut, og du sætter pris på nattesøvnen på en HELT anden måde 😉

Go-nat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *