Sidder i skrivende stund og laver research på den kommende autostol og autostol regler her i familien! Lille Sean C er ikke så lille længere, og går nok ikke lang tid før han skal i en større autostol. Kilo mæssigt er han med sine nuværende 10kg ihvertfald godkendt til en større stol. Dette har jeg undersøgt nærmer, da jeg faktisk syntes autostol regler er lidt af en jungle. Det vil jeg beskrive nærmere i denne artikel.

Autostol regler

Autostol regler betyder at børn skal være spændt fast i en godkendt autostol eller selepude i bilen, alt efter alder, højde og vægt. Derudover skal autostolen eller selepuden være monteret korrekt efter producentens anbefalinger. Læs mere her. Hvis autostolen ikke er monteret korrekt eller ikke passer til barnet, er det det en overtrædelse af autostol reglerne. Dette straffes med bøde, og så vidt jeg ved, endda med klip i kortet.

Hvordan ved jeg min autostol er godkendt?

Når du kigger efter autostol, skal sikkerhedsudstyret være godkendt med ECE 44-03 eller 44-04. Det betyder, at der skal være et E-mærke på autostolen, og en talrække der under eller efter E-mærket starter med enten 03 eller 04. Er autostolen fastmonteret hedder godkendelsen ECE (R) 44-05, og i dette tilfælde skal E-mærket efterfølges af 05. Så hvis din autostol ikke er mærket med et E-mærke, er den altså ulovlig. Hvis din bil er udstyret med et  Isofixbeslag, er det sikrest at bruge autostole, der kan fastgøres i disse beslag.

Autostol regler
Sådan ser iSize mærket ud på Autostolen

Din autostol kan også have iSize mærket og være godkendt efter R129-00. Det er den helt nye standard og autostole med denne mærkning er også lovlige. Autostole med iSize mærket skal kunne anvendes bagudvendt til barnet er over 15 mdr, og autostolen skal kunne monteres med isofix. Forskellen på reglerne som har eksisteret indtil nu og dem som med tiden træder i kraft, er at man begynder at gå efter længden i cm på barnet istedet for vægten.

Disse autostol regler omkring iSize gjorde mig letter forvirret, fordi jeg har nemlig investeret i en der ikke kan bagudvendes, som jeg går og venter på nu, og blev i tvivl om hvornår man måtte hvad, og hvor gammelt barnet skal være. FDM oplyste mig at jeg skal gå efter hvad mit barn vejer. Jeg fandt også frem til at de nuværende stole på markedet, som er godkendt efter ECE 44-03 eller 44-04, ikke bliver ulovlige at bruge. I hvert fald ikke lige med det samme. Det bliver først engang efter 2018, at de ikke længere er lovlige. Du kan læse mere her på FDM omkring iSize reglerne.

 

Autostol regler – Hvilken autostol skal jeg bruge?

Ved 0-15 mdr eller op til 13 kg. Den nyfødte baby skal transporteres bagudvendt i en babystol. Herved beskyttes barnet bedst muligt på de mest udsatte steder. Hovedet, halsen og ryggen. Denne autostol kan placeres både for og bag i bilen. Hvis der er airbag i bilen, skal denne slås fra, hvis man placere babystolen foran.

Fra 9 mdr til 4 år eller fra 9-18 kg. Barnet går fra babystol til en autostol, som enten må vende fremad og bag. Man anbefaler en bagudvendt stol, da det er sikrest for barnet og dette er muligt til barnet er ca 4 år. Alt efter barnets højde selvfølgelig. Barnet kan placeres på forsæde eller bagsæde i sin autostol, også med airbag. Dette anbefales dog ikke, da en airbag er for til at redde voksenliv, og kan gøre mere skade end gavn på et barn. Husk ved en bagudvendt autostol skal airbag ALTID være slået fra.

Fra ca 4-12 år eller op til 36 kg (135cm). Barnet vokser ud af 9-18 kg stolen, og derefter kan man vælge en selepude eller en autostol. Her yder autostolen den bedste sikkerhed. Det er vigtigt at sikkerhedsselen ikke sidder for tæt på barnets hals, og her giver en autostol mulighed for at sætte sikkerhedsselen korrekt i forhold til halsen. Den støtter samtidig med, nakken og hals ved en eventuel kollision. Ved en selepude kan man købe en løs reguleringssele i stedet. Når barnet er over 135 cm, ma det fastspændes på almindeligvis med bilens sikkerhedssele uden autostol eller selepude.

Husk at alderen er kun vejledende, hvor vægt og højde er det afgørende – læs evt. mere omkring autostol regler her på FDM

 

Køb af Autostol

For alle JER forældre derude, har I lagt mærke til hvor sindsygt dyrt det er at træde ind i en Baby-butik?? Det er egentlig synd med den evige skarpe konkurrence de fysiske butikker er oppe imod. Og synd hvis de skulle være nødt til at lukke. Men jeg må sige at deres groteske priser gør at jeg vælger at købe over nettet. Meget gerne fra Tyskland eller England. Jeg elsker internettet og Google! Er bestemt ikke typen der går ned på kvalitet, så heller finde noget som er lettere brugt. Jeg gør det til en hel mission at finde det absolut bedste produkt til den absolut bedste pris.

Havde egentlig ret hurtigt udset mig en på TrendSales, en autostol med model navnet Maxi Cosi Axiss – naturligvis letter brugt. De ville have 1500,-kr for den hvilket lige var i overkanten for en brugt syntes jeg. Jeg startede med at lave research og undersøgte ved ADAC, hvad testen egentlig sagde om den jeg havde set på Trendsales. Ville også undersøge nyprisen på autostole 0-4 år (9-18kg.) Jeg har intet imod at bestille min autostol fra feks England eller Tyskland bare den er godkendt og jo bedre den er i test desto mere sikker føler jeg mig i mit valg af autostol. Må sige, jo mere jeg også studerede autostol reglerne, jo mere blev jeg også overbevidst om, at det var sikrest at købe en spritny med garanti.

ADAC – Test af alle autostole

Jeg undersøgte den brugte autostol og fandt den på den tyske side ADAC. Her kan man se testen af forskellige autostole, og  denne med en sølle karakter på 58%! Ja tak, den vil jeg ikke betale 1500kr for brugt. Så jeg blev nysgerrig og kiggede videre på dem der havde fået de bedste karakterer, og faldt over Kiddy Phoenixfix Pro 2 som absolut prisvinder fra 2013. Undersøgte prisen på den på Amazon, og endte med at bestille den over den tyske Amazon side til 199€! Den er bestilt og jeg glæder mig til at modtage den. Føler jeg har gjort et godt køb, i forhold til hvad andre autostole koster, og som slet ikke er lige så gode i deres test.

Jeg bestilte den i farven Silverstone (se billede), med lys betræk indvendigt, simpelthen af den grund, jeg har ikke lyst til at sætte mit barn i en sort autostol der feks har stået og bagt i solen.

 

Kiddy Phoenixfix Pro 2 069 Silverstone Autostol til børn, 0-4 år (9-18kg)

 

Autostol regler
Kiddy Phoenixfix Pro 2, Silverstone

Stolen er blevet testet i 2013 og har fået scoret 82%, hvis gør den til den bedst testet autostol i 9-18 kg. klassen – set over alle test år! Det var jo ganske imponerende tal i mine øjne 🙂 Og når man ikke ved bedre og ikke har haft nogen erfaring før med autostole, så er det rart at kunne læne sig op af en autostol test fra ADAC.

Du kan se deres oversigt her hos ADAC over stole i klassen 9mdr til ca 4 år (9-18kg) fra 2013. Med en pris på det tyske marked på 199,-€ som svarer til 1500,-kr så har jeg ikke brug for at købe en brugt til samme penge. Investering i sikkerhed ligger i højsæde og den skal bruges en del år. Hvis det var noget for dig, så kan du kan finde den her på Amazon.de.

Super tilfreds med købet 🙂

Nu hvor min søn næsten er fyldt 8 mdr. har jeg valgt at tager stolen i brug. Han vejer vel nu over 11kg, og syntes simpelthen baby autostolen fra Römer blev for lille. Og hold da op en lettelse at bruge denne stol, istedet for den tunge baby autostol, som jeg bare slæbte rundt på. Han er en stor dreng, og det kan mærkes når han skal bæres. Nu sidder han så fint og kan følge med ud af vinduet og virker rigtig tilfreds. Har monteret den med Isofix, og så snart man lige kender tricket er det virkelig dejligt nemt. SÅ må sige jeg selv er virkelig glad for dette køb.

Lidt fakta omkring autostolen her:

  • Let ISOFIX montering.
  • Optimeret sidekollisionsbeskyttelse i skulderområdet.
  • Mavepude i stedet for 5-punktssele.
  • Justerbar sædehøjde.
  • God luftcirkulation.
  • Vejer meget lidt.
  • Ligge/hvile position.
  • Montering med Isofix eller bilens 3-punktsele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *